Mimar Sinan’ın baş yapıtı: Mağlova Su Kemeri

Mimar Sinan'ın şahaserlerinden Mağlova Su Kemeri, İstanbul'da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Peki Mağlova Kemeri'ne nasıl gidilir?
Mağlova Su Kemeri Videosunu izlemek için tıklayın.
İstanbul hafta sonu gezilecek yerlerle ilgili bu yazımızda sizlere Mağlova Su Kemeri’ni tanıtacağız. Mimar Sinan’ın önemli baş yapıtlarından olan Mağlova Su Kemeri İstanbul Alibey Deresi üzerinde yer alıyor. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle İstanbul’un su ihtiyacını gidermek için Mimar Sinan tarafından inşa edilen Mağlova Su Kemeri, günümüzde hala İstanbul’a su taşımaya devam ediyor. İstanbul’un Eyüp ve Sultangazi ilçelerinin sınırları içerisinde yer alan bu yapıyı görmek için eskiden orman yolundan 15 dakika yürümeniz gerekiyordu. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hizmete açtığı Kemerburgaz Kent Ormanı ile Mağlova Kemeri’ne ilk kez yürüyerek ulaşım sağlandı. Siz de hafta sonu hem ailenizle doğanın içinde bir gün geçirmek ve zamana yolculuk yapmak istiyorsanız İstanbul Mağlova Kemerine nasıl gidilir yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Peki Mağlova Su Kemeri nerede? Mağlova Su Kemerine nasıl gidilir? Mağlova Kemeri tarihçesi nedir? Mağlova Kemeri hakkında bilgiler yazımızın devamında.

Mağlova Su Kemeri Tarihçesi


Mağlova Su Kemeri, Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle 2 bin yıllık Kırkçeşme Su Yolu Sistemi’ni İstanbul’a ulaştırmak için Mimar Sinan tarafından 1554-1563 yılları arasında inşa edilmiştir. 455 yıldır dimdik ayakta duran ve ilk günkü gibi hala İstanbul’a su taşımaya devam eden Maglova Su Kemeri, dünyadaki tüm su kemerleri arasında mimarlık ve mühendislik açısından şahaser olarak gösterilir. Mağlova Kemeri, Mimar Sinan’ın imzasını taşıyan anıtsal bir mimari yapıdır. Öyleki uzmanlar, Mimar Sinan o dünyaca ünlü çok büyük camileri yapmasaydı da sadece bu kemerle yine dünya çapında bilinirdi ifadeleriyle yapıyı övmektedirler. Uzmanlar tarafından mimari, mühendislik ve estetik açıdan bir dünya harikası, dünya su mimarisinin de baş yapıtı olarak görülüyor. Birçok turist ve akademisyen, dünyanın çeşitli ülkelerinden sadece bu tarihi su kemerini görebilmek için İstanbul’a geliyor.

Mağlova Su Kemeri Mimari Yapısı


Moğolaga, Muğluva, Muğlava ve Muallâk olarak da adlandırılan Maglova Kemeri, 35 metre yüksekliğinde ve 257 metre uzunluğundadır. Günümüze ulaşan yazılı belgelere göre 20 Eylül 1563’te İstanbul’da 24 saat süren şiddetli bir kasırga yaşanır. Bu sebeple gerçekleşen sel felaketi sonucunda Kırkçeşme Tesisleri kemerleri büyük hasar görür ve Ayvat Kemeri ile Mağlova Kemeri tamamen, Uzun Kemer’in ise 16 gözü yıkılır. Bunun üzerine Mimar Sinan, Maglova Kemerini ikinci kez inşa eder. Yeni bir sistem kullanan Mimar Sinan, kemerin ayaklarını iki ayrı piramit şeklinde genişletir. Uzmanlar, o dönemde böyle bir akıntıya dayanacak bir kemerin inşa edilmesinin mucize olduğunu belirtir. Üst kısmında yer alan tamamen kapalı ana galerisi içinden Maglova Su Kemeri İstanbul’a su taşırken, ayrıca kemer içerisinde bulunan yol sayesinde köprü görevi görerek insanların karşı kıyıya geçmesini sağlamaktadır. Kemerde 33 farklı iç kemer yer alır. İki katlı maglova kemerinin alt katında 8 büyük, üst katında 8 küçük gözü bulunmaktadır. Alt katında bulunan gözlerden 4 tanesi diğerlerine nazaran daha büyük yapılmıştır. Genişlikleri 18,4 metredir. Üst katındaki orta 4 gözün genişlikleri ise 13,4 metredir. Mimar Sinan’ın inşa ettiği camilerde bulunan ses akustiği burada da bulunuyor. Sel baskınlarından ve taşıması için gelen yüksek debilerden zarar görmemesi için 3 farklı sigorta sistemine sahip kemer, piramit şeklindeki ayak sistemi ile dünyada tek olma özelliğine sahip.

Mağlova Kemeri Nerede? Mağlova Kemeri Nasıl Gidilir?


Mağlova Kemeri konumu, İstanbul Sultangazi ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Maglova Kemeri’ne en yakın yerleşim tarihi Cebeci Köyü’nden geçerek Alibey Deresi’nin yanındaki patika yollardan Mağlova Kemerleri’ne gidiliyordu. Mağlova Kemeri ulaşım biraz zahmetli ve ormanlık alandan geçen yol, yürüyerek 15 dakika sürüyordu. Ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 26 Ekim 2019 tarihinde hizmete açtığı Kemerburgaz Kent Ormanı ile tarihi Mağlova Su Kemeri’ne ilk kez yürüyerek erişim sağlandı. Sahip olduğu tarihi, mimari, estetik ve hidrolik özellikleriyle dünya turizmi açısından, Eyfel Kulesi ve Mostar Köprüsü ile kıyaslanabilecek çok kıymetli bir eser olan Malova Kemeri, başta İstanbullular olmak üzere dünya turizmine de açılmış oldu. Mağlova Kemeri yol tarifi için tıklayın.

Kemerburgaz Kent Ormanı ve Mağlova Kemeri Gezi Planı


İstanbul Kemerburgaz Kent Orman hizmete açıldı. Peki Kemerburgaz Kent ormanına nasıl gidilir, neler yapılır?
5 buçuk milyon metrekareden oluşan Kemerburgaz Kent Ormanı, hafta sonu gezileri için ideal.
Eyüpsultan Kemerburgaz Mevkii’nde hayata geçirilen Kemerburgaz Uluslararası Kent Ormanı, İstanbul’u yeniden yeşille buluşturan projelerden biri olma özelliği taşıyor. Tamamı 5 milyon 526 bin metrekareden oluşan şehir parkının 1 milyon 500 bin metrekarelik bölümü hizmete açıldı. İçerisinde seyir, macera, eğitim ve spor alanları bulunan Kemerburgaz Kent Ormanı ile İstanbullular keyifli zaman geçireceği yepyeni bir soluklanma alanı kazandı. Şehir merkezine yakınlığıyla herkes için ulaşılabilir bir nokta olan Kemerburgaz Kent Parkı’na 8 binin üzerinde ağaç dikildi ve dikilmeye devam ediyor.

Kemerburgaz Kent Ormanı nerede, içinde neler var?


Kemerburgaz Uluslararası Kent Ormanı'nın içerisinde çocuk kulübü, futbol sahası, izci kampı, uçurtma atölyesi, el sanatları satış birimi, midilli ahırı, büyükbaş ve küçükbaş hayvan ahırları ile seyir kulesi bulunuyor. Kısacası hafta sonu ailenizle keyifli vakit geçirebileceğiniz bir alan olmanın yanı sıra ulaşımı zor olan Maglova Su Kemeri’ne sağladığı ulaşım kolaylığıyla da hafta sonu gezilerinin vazgeçilmezi olacak yerlerden. Kemerburgaz Kent Ormanı’nda keyifli bir vakit geçirdikten sonra Mağlova Kemeri’ne trekking yapabilirsiniz. Maglova Kemerine geldiğinizde, kenarındaki patikadan inip en alttaki girişinden merdivenlerle bir üst seviyeye çıkarak, Maglova köprüsünden karşıya yürüyebilirsiniz. Kemerburgaz Kent Ormanı yol tarifi için tıklayın.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yurtiçi

4 yorum:

  1. su kemerlerinin görünümü bana çok cezbedici geliyor. mağlova'yı da görmek isterdim.

    YanıtlaSil
  2. İmkan olursa bir gezmek isterim.

    YanıtlaSil
  3. Keşke
    ben de aynı fikirdeyim fakta malesef

    YanıtlaSil


Yorumlarınızda Türkçe yazım kurallarına uymanızı ve yaptığınız yorumun, yazımızla alakalı olmasına özen göstermenizi rica ederiz. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız. Yazdığınız yoruma gelen cevaptan haberdar olmak için yorum kutusunun sağ altındaki Beni bilgilendir yazısına tıklayın.

Gezegeni Keşfet

Gezmeyi, yazmayı, yemeyi, içmeyi, fotoğraf çekmeyi ve bunları paylaşmayı çok seviyoruz. Gelin birlikte gezegeni keşfedelim.