Dilek Yarımadası Milli Parkı - Kuşadası

Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı doğası ve pırlanta gibi koylarıyla dikkat çekiyor
Kuşadası Dilek Yarımadası Milli Parkı
Siz şezlongda güneşlenirken, plajda yürürken, çam ağaçları altında yemeğinizi yerken yanınızdan yaban domuzlarının geçmesi kulağa pek hoş gelmese de, Dilek Yarımadası Milli Parkı sakinleri için bu olağan bir durum. Etrafta bir sürü yaban domuzu sürüsünü gezinirken görmek mümkün. Bizler onlara, onlar bizlere o kadar alışmış ki sanki çok olağan bir durummuş gibi kimse bundan rahatsız değil. Zaten rahatsız da olmamalıyız. Milli Park onların evi, biz ise sadece misafiriz. Parktaki doğal hayat bunlarla sınırlı değil. Ama bizim konumuz bunlar değil. Biz yarımada içindeki plajlarla ilgileniyoruz. Deniz her yerde güzeldir ama bir başka güzel olduğu yerlerden biri kesinlikle Dilek Yarımadası Milli Parkı'dır. Peki Dilek Yarımadası'na nasıl gidilir, hangi koylarda denize girilir?

Kuşadası'na tatile geldiyseniz domuz sürüleriyle karşılaşmanız çok doğaldır.
Dilek Yarımadası Milli Parkı'nda domuz sürüleriyle karşılaşmak olağan bir durum.
DİLEK YARIMADASI NEREDE? NASIL GİDİLİR?

"Dilek Yarımadası'nda hangi plajlara girilir?" sorusunun yanıtını vermeden önce Dilek Yarımadası Milli Parkı nerededir ve nasıl gidilir sorularına yanıt verelim. Adını bölgenin en yüksek noktası olan (1237 m.) Dilek Tepesi'nden alan Milli Park, Aydın sınırları içinde yer alıyor. Kuşadası'nın Güzelçamlı beldesine bağlı yarımadaya İzmir'den 1.5 saatte, Aydın'dan 1 saatte, Denizli'den 3 saatte ulaşmak mümkün. Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın Güzelçamlı ve Büyük Menderes Deltası olmak üzere iki ayrı girişi var. Ancak plajları için gelenler Güzelçamlı girişinden girebiliyorlar. Milli Park'a aracınızla veya yaya olarak girebilirsiniz. Ancak giriş ücretli bilginize..

Yol tarifi almak için haritaya tıklayınız..




Milli Parka giriş yaptıktan sonra çam ağaçları arasında 10-12 kilometre boyunca aracınızla ilerleyebilirsiniz. Ardından yol barikatla sona eriyor. Zaten yarımadanın güzelliğine güzellik katan koyları da peş peşe bu alanda sıralı. Yol boyunca karşınıza çıkan seyir teraslarında durup, masmavi denizi seyredip, fotoğraflarınızı çektikten sonra denize girmeye hazırız. Sırasıyla 4 plaj bulunuyor.
  • İçmeler Koyu
  • Aydınlık Koyu
  • Kavaklıburun Koyu
  • Karasu Koyu

Dilek Yarımadası Milli Parkı sınırları içinde yer alan Karasu Koyu, pırıl pırıl deniziyle tatilcilerin gözdesi
Dilek Yarımadası Milli Parkı - Karasu Koyu
Koyların her biri birbirinden güzel. Aralarında ayrım yapmak çok doğru olmaz. Ama koylarla ilgili birkaç bilgi verelim. Her koyda tesis mevcut. Duş, tuvalet, soyunma kabini, kafeterya imkanlarından faydalanabilirsiniz. Hatta sahilde tesislere ait şezlong ve şemsiyeler de mevcut. Fiyatlar uygun ama dilerseniz havlunuzu dilediğiniz bir yere serip güneşlenebilirsiniz.

Dilek Yarımadası'ndaki İçmeler Koyu'ndaki dalgalara dikkat
Dilek Yarımadası Milli Parkı - İçmeler Koyu
İÇMELER KOYU'NDA DALGALARA DİKKAT!

İçmeler Koyu'nun hem denizi hem de plajı ince kum. Milli Park içindeki ilk koy olduğu için diğerlerine göre daha kalabalık olabiliyor. Çok derinleşen bir denizi yok. Ancak aşırı dalga oluyor. Dalgalarla oyun oynamayı sevenler için ideal. Ancak bu plajı tercih eden ailelerin, küçük çocuklarını denizde yalnız bırakmamalarını öneririz!

Dilek Yarımadası Milli Parkı Aydınlık Koyu
Dilek Yarımadası Milli Parkı - Aydınlık Koyu
Aydınlık, Kavaklıburun ve Karasu koyları ise ince çakıl taşlı bir plaja sahip. Bu koylar arasında bizim favorimiz Karasu oldu. Denize girerken mevcut olan çakıl taşları birkaç metre sonra yerini ince kuma bırakıyor. Zaten bu geçişi suyun üstünden bile fark edebilirsiniz. Çünkü su o kadar berrak.

Tüylü Çan Çiçeği (Campanula Tomentosa) sadece Dilek Yarımdası'nda yetişiyor.
Tüylü Çan Çiçeği (Campanula Tomentosa)
MİLLİ PARK İÇİNDE DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER
  • Her yerde domuzlarla karşılaşabilirsiniz. Korkmayın:) Burada bu doğal bir durum. 
  • Kesinlikle ateş yakmayın. Milli Park içinde ateş yakmak yasak. 
  • Tüylü çan çiçeklerini koparmayın. Sadece Dilek Yarımadası'nda yetişen tüylü çan çiçeği (campanula tomentosa) nisan-haziran aylarında çiçek açıyor ve koruma altında olan bir tür. Bu çiçeği koparmanın cezasının 41 bin TL olduğunu da hatırlatalım!


MUTLAKA YANINIZA ALMANIZ GEREKENLER
  • Şnorkel ve deniz gözlüğü
  • Sualtı kamerası
Çünkü sualtındaki birbirinden güzel rengarenk balıkların peşinden yüzebilir ve onları görüntüleyebilirsiniz.

Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın girişinde bulunan Zeus Mağarası'nı mutlaka ziyaret edin.
Zeus Mağarası
BONUS: ZEUS MAĞARASI

Soğuk suda yüzmekten hoşlanıyorsanız, Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın Güzelçamlı girişinde bulunan Zeus Mağarası'na mutlaka uğrayın. Zeus Mağarası'nın derinliği 10-15 metre civarında. Dağdan gelen tatlı su ile tuzlu deniz suyu bu mağarada buluşmuş ve mavi-yeşil renklerinin karışımından bu mağara gölü oluşmuş. Mağaranın suyu yaz-kış yaklaşık 5 derece sıcaklıktadır. Yazın içerisi serin, kışın ise ılıktır. Kışın bu tarafa yolunuz düşürsen denemeyi unutmayın.

Ayrıca Zeus Mağarası'nın suyunun ve içindeki büyük kayanın dibinden çıkarılan çamurun güzelleştirici etkisi olduğuna inanılır. Yüze sürülen çamur kuruyuncaya kadar beklenir, kuruduktan sonra tekrar mağaranın serin sularında yıkanır. Fakat çamur çok az çıkıyor. Her yıl yetişen bu çamurdan faydalanabiliyor. Çamuru çıkarmak için mağaranın serin sularına en az 4 metrelik bir dalış yapmak gerekiyor. Mağaranın kutsal olduğuna inananlar, etraftaki çalılıkları dilek ağacına çevirmiş. Gelmişken bir dilek de siz tutabilirsiniz:)

Mitolojiye göre; kardeşi Gök Tanrısı Zeus'a kızan Poseidon, elindeki üçlü yabasını kaldırarak dalgaları kabartıp, denizi altüst edermiş. Zeus da Poseidon'un gazabından kaçıp sakinleşmesini beklemek için bu mağaraya sığınır, dinlenip, yıkanırmış.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yurtiçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Yorumlarınızda Türkçe yazım kurallarına uymanızı ve yaptığınız yorumun, yazımızla alakalı olmasına özen göstermenizi rica ederiz. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız. Yazdığınız yoruma gelen cevaptan haberdar olmak için yorum kutusunun sağ altındaki Beni bilgilendir yazısına tıklayın.

Gezegeni Keşfet

Gezmeyi, yazmayı, yemeyi, içmeyi, fotoğraf çekmeyi ve bunları paylaşmayı çok seviyoruz. Gelin birlikte gezegeni keşfedelim.