Dünyanın en güzel 25 plajı


Dünyaca ünlü turizm sitesi TripAdvisor'ın takipçileri tarafından oluşturulan dünyanın en iyi plajları listesi açıklandı. Traveler's Choise listesine giren plajlar deniziyle kumuyla her anlamda büyülüyor. Karayipler'den Bengal Körfezi'ne, Akdeniz'den Büyük Okyanusa kadar mavi sularıyla dünyanın dört bir yanından en iyi 25 plajının yer aldığı listeye, Türkiye'den hiçbir plajın dahil edilmemesi ise bizleri üzdü. Ülkemize gelen yabancı turist sayısındaki düşüş nedeniyle listeye giremesek de listenin sonuna Türkiye'den 5 plaj eklemeye karar verdik. Çünkü dünya genelindeki en iyi plajlar arasına Türkiye'den en az bir plajın girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bakalım listedeki plajları tahmin edebilecek misiniz? Pasaportlarınızı, bavulunuzu, şnorkelinizi hazırlayın. İşte sizi, sizden alacak birbirinden güzel plajlar...

DÜNYANIN EN İYİ 25 PLAJI


1. Baia do Sancho, Fernando de Noronha, Brezilya (Haritada görmek için başlıklara tıklayınız)



Baia do Sancho, büyüleyici Brezilya plajlarından biraz farklı. Mitolojik bir ambiansı var. Her an bir korsan gemisi ufukta belirecekmiş gibi. Erişimi biraz zor. Kayaların arasından dar bir merdiven yoluyla plaja ulaşabiliyor olsanız da sizi bekleyen cennet gibi manzara için buna değer. Baia do Sancho'da mutlaka gün batımında okyanusu seyretmelisiniz. Ayrıca buraya kadar gelme zahmetine katlandıysanız, yanınıza şnorkel almayı unutmayın. Denizin üstü olduğu kadar, altı da bir cennet. Şnorkel ve gözlükle yapacağınız küçük su altı dalışlarıyla, su altı zenginliğini keşfedebilirsiniz.

2. Grace Bay, Providenciales, Turks & Caicos Islands



Turks ve Caicos Adaları, Karayipler'de Kuzey Atlas Okyanusu'nda iki takım adadan oluşuyor. Adalardaki en meşhur plajlardan biri Grace Bay. Grace Bay Plajı, bembeyaz, incecik kumları, tertemiz, berrak, mavi ve yeşil tonlarındaki deniziyle dikkat çekiyor. Sadece fotoğraf karesi bile plajın güzelliğini anlatmaya yetiyor. Güvenli olmasıyla da dikkat çeken Grace Bay, uzun yürüyüşler yapmak için de ideal.

3. Eagle Beach, Aruba



Aruba Adası, Karayip Denizi'nin güneyinde yer alan bir ada. Kuzeybatı ile güneydoğu ucu arası 32 kilometre olan Aruba Adası, Bonaire ve Curaçao adaları ile birlikte ABC Adaları olarak adlandırılıyor. Aruba, Hollanda Krallığı'nı oluşturan dört ülkeden biri. Bu küçük ada ülkesinin nüfusu 2010 yılında yapılan nüfus sayımıza göre 100 bin civarında. Gelelim listemize giren Eagle Plajı'na. Pırıl pırıl beyaz kumu ve turkuaz tonlarındaki deniziyle Eagle Beach, büyüleyici bir manzaraya sahip. Kumsala uzanıp, saatlerce bu manzarayı izlemekten sıkılan olmaz herhalde.

4. Playa Paraiso, Cayo Largo, Küba



Listemize Karayipler'den bir plaj daha. Küba tüm gezginler için önemli bir destinasyon olmasının yanı sıra plajlarıyla da dikkat çekiyor. İşte bu plajlardan biri de Playa Praiso. Bakir kalmış, nefesinizi kesecek plajlardan biri. Denizi biraz dalgalı olmasına rağmen büyüleyici güzelliğiyle size unutulmaz bir gün yaşatacaktır.

5. Siesta Beach, Siesta Key, Florida, Amerika



İlk dört sıradaki plajların aksine Siesta Plajı'nda hafta sonu havlu atacak yer bulmakta zorlanabilirsiniz. Kumu o kadar ince ki, neredeyse un gibi diyebiliriz. Plajda voleybol oynayanlara sıkça rastlamanız mümkün. Hafta sonları çeşitli gösterilere de ev sahipliği yapan Siesta Plajı'na gelmişken gün batımını seyretmeden ayrılmamanızı tavsiye ederiz.

6. La Concha Beach, San Sebastian - Donostia, İspanya



Karayipler'den Avrupa'ya uzanıyoruz. İspanya'da görülmesi gereken şehirlerden San Sebastian, hilal şeklindeki La Concha Plajı ile de gezginlerin dikkatini çekiyor. Adeta okyanusa açılan saklı bir bahçeyi andıran La Concha, plajın açıklarındaki adacıklarıyla başka bir dünyaya taşıyor sizi. Yaklaşık 3 km uzunluğa sahip plajda, yürüyüş yapanlara, köpeğini gezmeye çıkanlara rastlamanız mümkün. Doğanın cömert davrandığı yerlerden olan La Concha Beach, Atlas Okyanusu kıyısında olmasına rağmen koyu kapatan adacıklar sebebiyle sakin, duru, masmavi bir denize sahip. İncecik, pırıl pırıl kumuyla La Concha, Avrupa'nın en önemli plajlarından.

7. Playa Norte, Isla Mujeres, Meksika



Karayipler'deki en iyi plajlardan biri de Playa Norte. Meksika Körfezi'nin güney ucundaki Mujeres Adası'nda yer alan Playa Norte'ye Cancun'dan 15 dakikalık keyifli bir tekne turuyla ulaşmak mümkün. Playa Norte, dalış yapmak isteyenler için ideal.

8. Radhanagar Plajı, Havelock Adası, Andaman ve Nikobar Adaları



Bengal Körfezi'nde yer alan Andaman ve Nicobar Adaları, Hindistan Birliği'nin bir eyaleti. 4'ü büyük 204 adacıktan oluşan Andaman ve Nicobar Adaları'na bağlı Havelock Adası Bengal Körfezi'nin en güzel plajlarından Radhanagar'a ev sahipliği yapıyor. Hint Okyanusu'nda olması sebebiyle sert gelgitlerin gerçekleştiği Radhanagar, pırıl pırıl deniziyle turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

9. Elafonissi Plajı, Girit, Yunanistan



Girit'in Chania Bölgesi'nin güneybatısında kalan Elafonissi (Elafonisi) Plajı, aslında sadece Yunanistan'ın değil Ege'nin en meşhur plajlarından biri. Turkuaz renkte sığ denizi, incecik ışıl ışıl pembe kumuyla Elafonisi Plajı, Yunanistan'ı tercih eden turistlerin de gözde plajlarından. Koruma altında olan bir bölge olduğu için etrafta tesis yok ama şezlong mevcut. Özellikle çocuklu ailelerin gönül rahatlığıyla tercih edebileceği bir plaj.

10. Galapagos Beach at Tortuga Bay, Puerto Ayora, Ekvador



Doğanın cömert davrandığı yerlerden olan Galapagos Adaları, Büyük Okyanus'un doğusunda Ekvador'a bağlı takımadalardan oluşuyor. Adeta dünyadan izole bir konumda olan adalar, en yakın ana karaya 1000 km uzaklıkta yer alıyor. Galapagos Beach at Tortuga Bay, Santa Cruz Adası'nda. Bu doğa harikası plaj, deniz kaplumbağaları ve iguanalarına ev sahipliği yapıyor.

11. Anse Lazio, Praslin Adası, Seyşeller



Seyşeller Cumhuriyeti, Hint Okyanusu'ndaki 115 adadan oluşan bir ada ülkesi. Afrika kıtasının doğsunda, Madagaskar'ın ise kuzeydoğusunda yer alan Seyşeller'in Praslin Adası'nda yer alan Anse Lazio Plajı, adeta bir tuvale resmedilmişçesine büyüleyici. Fotoğrafı görünce denize doğru uzanan palmiyelere bir hamak bağlamayı aklınızdan geçireniniz mutlaka olmuştur.

12. Seven Mile Beach, Grand Cayman



Karayipler'de Küba'nın güneyinde Jamaika'nın kuzeybatısında yer alan Cayman Adaları, Birleşik Krallık'a bağlı bir ada topluluğudur. Bu adalardan biri olan Grand Cayman Adası'ndaki Seven Mile Beach, adeta dev bir havuzu andırıyor.

13. Flamenco Beach, Culebra, Porto Riko



Bembeyaz bir kumsal, masmavi bir deniz, güneşli bir gökyüzü. Flamenco Plajı'nda kötü fotoğraf çekmeniz neredeyse imkansız.

14. Bavaro Plajı, Punta Cana, Dominik Cumhuriyeti



Dominik Cumhuriyeti'nin doğa harikası sahilleri Survivor sayesinde ülkemizde herkes tarafından biliniyor. Acun Ilıcalı, Survivor ile Dominik'i adeta evimize kadar getirdi. Denizine ayağımızı sokamasak da, havasını içimize çekemesek de doğal güzellikleri hakkında hepimiz fikir sahibiyiz. İşte Dominik'teki birbirinden güzel plajlardan biri de Bavaro. Bembeyaz kumları, masmavi deniziyle doğanın cömert davrandığı bir plaj.

15. Seven Mile Beach, Negril, Jamaika



Jamaika'nın kuzeybatısında yer alan Cayman Adaları'ndaki Seven Mile Plajı'nın adaşı Negril'de karşımıza çıkıyor. Cayman Adaları'nda olduğu gibi Jamaika'da da Karayipler tüm güzelliğini sunuyor. Masmavi bir deniz, bembeyaz uzun bir kumsal sizleri bekliyor.

16. Anakena Plajı, Easter (Paskalya) Adası, Şili



Paskalya Adası, Büyük Okyanus'un güney doğusunda Şili'ye bağlı bir ada. Şili sahillerinden 3700 km, Tahiti'den ise 4000 km uzaklıktadır. Çok izole kalmış bu ada, geniş sahillere sahip değildir. Sahili dik olarak denizin 3000 metre derinliğine kadar iner. Kumsalın nadir bulunduğu plajlarından biri Anakena'dır. Adadaki dünyaca ünlü Moai diye adlandırılan taş heykellerden bazıları hemen Anakena plajının yakınındadır. Taş heykellerin huzurunda denize girmek farklı bir deneyim arayanlar için ideal.

17. Whitehaven Plajı, Whitsunday Adaları



Avustralya'nın en iyi sahili olarak gösterilen Whitehaven, yağmur ormanlarının, bembeyaz kum ve turkuaz renkli sularla buluştuğu Whitsunday Adaları'ndan sadece biridir.

18. La Côte des Basques, Biarritz, Fransa



Fransa'nın Bask bölgesinde yer alan Biarritz'deki La Côte des Basques plajı, sörfçüler tarafından çok fazla tercih edilen bir yer. Denizi dalgalı olmasına rağmen, incecik kumsalı, kayalıkların üzerinde yükselen yapılarıyla La Cote des Basques görülmeye değer plajlardan.

19. Fig Tree Bay, Protaras, Güney Kıbrıs


Güney Kıbrıs'ın en iyi plajlarından olan Fig Tree Bay, altın rengindeki kumsalıyla Altınkum'u anımsatıyor. Berrak denizi ile her yaş için uygun olan plajda, su sporları yapmak da mümkün. Ancak hafta sonları kalabalık nedeniye plajda yer bulmanın zor olduğunu da hatırlatalım.

20. West Bay Plajı, Honduras



Yine Karayip denizi kıyılarına uzanıyoruz. Orta Amerika'da yer alan Honduras'ın, bembeyaz kumsallarının en iyilerinden biri West Bay plajıdır. Sakin, huzurlu, tertemiz bir plaj. Şnorkelinizi almadan gitmemeniz gereken plajlardan biri. Ayrıca plajda uzanan işletmelerde deniz ürünlerinin tadına bakmayı unutmayın.

21. Camp's Bay Plajı, Güney Afrika



Camp's Bay, arkasında uzanan dağları, bembeyaz kumsalı, turkuaz tonlarındaki sularıyla bir ressamın tuvalinde resmedilmiş gibi. Ancak Akdeniz, Ege insanları için tam bir seyirlik plaj. Çünkü 8-12 derece arasında değişen buz gibi suyuyla pek bizlere hitap etmiyor. Ayrıca köpek balıklarının sıkça kıyıya kadar gelmesi de cabası. Ama sahildeki restoranlarda balık ürünlerinin tadına bakıp, bu eşsiz manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

22. Praia de Santa Maria, Cape Verde (Yeşil Burun Adaları)



Yeşil Burun Adaları, Atlas Okyanusu'nda Senegal ve Moritanya açıklarında 10 ada ve 8 adacıktan oluşan bir Afrika ülkesidir. En büyük iç adası Santiago, Santa Antao, Boa Vista'dır. Praia Plajı, Santiago adasındadır.

23. Playa Manuel Antonio, Kosta Rika



Orta Amerika ülkesi olan Kosta Rika'nın adı İspanyolca'da zengin sahil anlamına gelmektedir. Playa Manuel Antonio, bu adın hakkını veren sahillerden sadece biri. Yeşil ile denizin iç içe geçtiği mükemmel bir plaj.

24. White Beach, Boracay, Aklan Province, Filipinler



White Beach, adını bembeyaz kumlarından alıyor. Uzun kumsal şeridi, mavi ve yeşilin tonlarında pırıl pırıl bir denize sahip. Doğallığını kaybetmeyen White Beach, yeme, içme ve eğlence seçenekleriyle de tam bir tatil cenneti.

25. Ngapali Plajı, Myanmar (Burma)



Ngapali, ince kumlu güzel bir plaj. Özellikle sabahları kumsal boyunca uzun yürüyüşler yapın. Çünkü saat 10.00'dan sonra minik yengeçlerin yaptığı kum sanatını gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca sahilde satılan meyvelerden yemeyi unutmayın.

TÜRKİYE'NİN EN İYİ 5 PLAJI


TripAdvisor'ın açıkladığı listeye, dünyanın dört bir yanından görmeyi beklediğimiz birçok plajın girememesine şaşırdık. Özellikle ülkemizden en az bir plajın listede yer almasını beklerdik. Bunu son yıllarda ülkemize gelen turist sayısındaki düşüşe bağlayabiliriz. İşte dünyanın en iyi plajları arasında yer alan Türkiye'den 5 plaj...

1. İztuzu, Dalyan, Muğla



Muğla Ortaca'ya bağlı Dalyan'ın dünyaca ünlü plajı İztuzu, kristal berraklığındaki yumuşacık kumu ve turkuaz rengindeki tertemiz denizi ile her yıl binlerce turisti kendisine çekiyor. Koruma altındaki İztuzu, yumurtlama dönemlerinde Caretta Carettalara ev sahipliği yapıyor.

2. Kaputaş Plajı, Kaş, Antalya



Antalya'nın Kaş ve Kalkan ilçeleri arasında bulunan Kaputaş Plajı, turkuaz tonlarındaki deniziyle büyülüyor. 187 basamaktan oluşan merdivenlerle inilen plajda, kanyondan gelip, yerin altına inerek akan serin su, kumlar arasından geçerek denize ulaşıyor.

3. Ölüdeniz, Fethiye, Muğla



Fethiye ülkemize gelen yabancı turistlerin en fazla tercih ettikleri tatil bölgelerimizden. Doğanın cömert davrandığı yerlerden olan Ölüdeniz, doğa harikası lagünüyle büyülüyor.

4. Çıralı, Olimpos, Antalya



Antalya-Kaş yolu üzerindeki saklı bir cennet olan Olimpos'ta bulunan Çıralı sahili, sit alanı olması nedeniyle ülkemizde bakirliğini koruyabilen enden plajlardan biri. Caretta Carettalara da ev sahipliği yapan Çıralı plajında, dere yataklarından gelen serin sular denizle buluşuyor. Hafif taşlı denizi ve ince taneli kumla bezeli kumsalıyla Çıralı, her yıl binlerce turisti ağırlıyor.

5. Patara, Kaş, Antalya



İnce taneli, yumuşacık kumu, kıyıdan 50 metre uzaklaşsanız bile halen sığ olan deniziyle Türkiye'nin ve dünyanın en güzel plajlarından biri olan Patara, yine Caretta Carettalara ev sahipliği yapan önemli bir yer. Koruma altında olan Patara, uçsuz bucaksız sahili ile tam bir doğa harikası.

Kaynak: TripAdvisor

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Plajlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Yorumlarınızda Türkçe yazım kurallarına uymanızı ve yaptığınız yorumun, yazımızla alakalı olmasına özen göstermenizi rica ederiz. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız. Yazdığınız yoruma gelen cevaptan haberdar olmak için yorum kutusunun sağ altındaki Beni bilgilendir yazısına tıklayın.

Gezegeni Keşfet

Gezmeyi, yazmayı, yemeyi, içmeyi, fotoğraf çekmeyi ve bunları paylaşmayı çok seviyoruz. Gelin birlikte gezegeni keşfedelim.