Gökçeada'ya nasıl gidilir?

Çanakkale Boğazı'nı arabalı vapur ile geçebilirsiniz
Çanakkale-Eceabat Arabalı Vapuru
"Gökçeada'ya nasıl gidilir?" sorusunun yanıtını vermeden önce "Gökçeada nerede?" sorusuna açıklık getirmek daha doğru olur. Her ne kadar ülkemizde coğrafya derslerini hepimiz alsak da :) birçoğumuz haritaya bakmadan Gökçeada'nın nerede olduğunu tarif edemez. 'Gökçeada Gezi Rehberi' yazımızda da belirtmiştik. Gökçeada, büyüklüğüne rağmen ülkemiz coğrafyasında 'Lost' adası gibi kayıp olmayı başarmıştır. Çünkü o kadar fazla adamız var ki Gökçeada'yı da bilmesek olur. Öncelikle Gökçeada, Çanakkale'nin bir ilçesi olmakla beraber Çanakkale Boğazı'nın Ege Denizi'ne açılan bölümündeki, Geyikli'den görülen o küçük ada değil. Orası Bozcaada. Gökçeada, Bozcaada'dan Yunanistan'a doğru 20 mil daha açıkta kalıyor.

Peki Gökçeada'ya ulaşım nasıl mümkün?

Maalesef şu an Gökçeada'ya sadece deniz yoluyla ulaşım mevcut. 2011 yılında Gökçeada'da havaalanı hizmete girmiş ancak şu an herhangi bir uçak seferi yok. Bir ara Borajet, İstanbul-Gökçeada arasında uçak seferi yapıyordu. Umarız ileri ki yıllarda bu seferler tekrar başlar. Gökçeada'ya şu an arabalı feribot ve deniz otobüsü seferleri mevcut.

Kabatepe-Gökçeada Arabalı Vapuru 
GÖKÇEADA'YA YOLCULUK FERİBOTLA KAÇ SAAT SÜRÜYOR?

Bu konuyu özellikle açmak istedik. Çünkü hala Gökçeada'ya feribotla ulaşımın 4-5 saat sürdüğünü düşünenler var. Ancak feribot seferlerini yapan Gestaş'ın 2008 yılında aldığı ro-ro tipi yeni arabalı feribot ve deniz otobüsü sayesinde Gökçeada'ya ulaşım geçmiş yıllara oranla artık çok daha hızlı. Arabalı feribotla Kabatepe'den 1.5 saatte Gökçeada'ya ulaşabiliyorsunuz. Ayrıca artık seferler eskisi gibi sarsıntılı değil. Hala çevrenizden "Gökçeada feribotla 5 saat sürüyormuş, denizin ortasında feribot yan yatıyormuş" gibi şehir efsanesi cümleler duyuyorsanız, bunları duymazdan gelin.


HAVA DURUMUNU ÖĞRENMEDEN YOLA ÇIKMAYIN

Tabi bu Gökçeada'ya ulaşımın çok da kolay olduğu anlamına gelmesin. Gökçeada'ya yapılan sefer sayıları sınırlı ve hava koşulları olumsuz olduğunda bu seferler bazen aksayabiliyor. Ayrıca bayramlarda Gökçeada feribotuna binebilmek için biraz sıra beklemeniz şart! Ama burada bir parantez açalım biz Ramazan Bayramı'nda gittik ve göze aldığımız kadar fazla sıra beklemedik. Çünkü Gestaş firması aralıksız sefer düzenledi. Buradan Gestaş firması ve çalışanlarına teşekkür edelim. Ama yine de eğer Gökçeada'ya tatile gelmeyi planladıysanız, bayram olsun olmasın mutlaka ilk yapacağınız iş Gestaş firmasının sitesine göz atmak olsun. (www.gdu.com.tr) Ya da telefonla 7/24 bilgi alabilirsiniz. 444 0752


Kabatepe Limanı
HANGİ FERİBOTLARI KULLANACAĞIZ?

Gökçeada'ya Çanakkale Merkez'den, Kabatebe'den ve Bozcaada'dan feribot seferleri mevcut. Eğer İstanbul istikametinden geliyorsanız; Gelibolu'yu geçtikten sonra Eceabat'a gelmeden Kabatepe Limanı'na gidip feribota ulaşabilirsiniz. Eğer Ankara-Bursa istikametinden geliyorsanız; Lapseki'ye geldiğinizde feribotla Gelibolu'ya geçerek Kabatepe Limanı'na ulaşabilirsiniz. Çanakkale Merkez'e uğramanıza gerek yok. Eğer İzmir istikametinden geliyorsanız; Çanakkale'den feribotla Eceabat veya Kilitbahir'e geçerek oradan Kabatepe Limanı'na gidebilirsiniz. Çanakkale Merkez'den ayrıca sadece yolcular için deniz otobüsü seferleri de mevcut.


BİLET ALMADAN ÖNCE DİKKAT!

Şimdi burada çok dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Çanakkale'den Eceabat ve Kilitbahir; Lapseki'den de Gelibolu hattını kullanacaksanız, bilet gişesinde aktarmalı olarak Gökçeada'ya gideceğinizi belirttiğiniz takdirde Kabatepe-Gökçeada vapuru için ücret ödemiyorsunuz. Kısacası iki kez feribota bineceksiniz ama tek seferin ücretini ödeyeceksiniz. Unutmayın, 3 saat içinde ikinci vapura binmeniz gerekiyor. Aksi halde biletiniz geçerliliğini yitiriyor. Aynı şekilde Gökçeada'dan dönüşte de aktarma yapacağınızı belirtmeyi unutmayın. 2016 yazı itibariyle Gökçeada'ya arabayla geçiş ücreti 35 TL. Yolcu olarak geçmek ise 3 TL. Ki Gökçeada'ya feribot seferleri gerçekten çok uygun.

Ayrıca Gökçeada'ya otobüsle de gitmeniz mümkün. Sabah gidiş, akşam dönüş olmak üzere yaz aylarında her gün otobüs seferleri mevcut. Ayrıntılı bilgi için: www.truvaturizm.com

Kabatepe-Gökçeada Arabalı Vapuru
FERİBOT SEFERLERİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Kabatepe-Gökçeada (90 dakika)
Çanakkale-Gökçeada (60 dakika) - Deniz otobüsü ile
Lapseki-Gelibolu (20 dakika)
Çanakkale-Eceabat (15 dakika)
Çanakkale-Kilitbahir (7 dakika)

İyi yolculuklar...


BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yurtiçi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Yorumlarınızda Türkçe yazım kurallarına uymanızı ve yaptığınız yorumun, yazımızla alakalı olmasına özen göstermenizi rica ederiz. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız. Yazdığınız yoruma gelen cevaptan haberdar olmak için yorum kutusunun sağ altındaki Beni bilgilendir yazısına tıklayın.

Gezegeni Keşfet

Gezmeyi, yazmayı, yemeyi, içmeyi, fotoğraf çekmeyi ve bunları paylaşmayı çok seviyoruz. Gelin birlikte gezegeni keşfedelim.