Türkiye'deki sakin şehirler (cittaslow) listesi

Türkiye'deki cittaslow şehirler

Hepimiz büyük şehirlerin stresinden, trafiğinden, koşuşturmacasından sıkıldık. Dost sohbetlerinde son zamanlarda en çok hayal edilen şey, 'sakin' bir hayat.. Sevdiklerimize ve kendimize zaman ayırabilmek. Take-away bir kahve içmek yerine, dostlarımızla masada oturup kahvelerimizi yudumlamak, zamanı yavaşlatmak. Eminiz birçoğumuzun bu söylem sadece dilinde kalacak ama ülkemizde ve dünyada bu sakinliği markalaştırmış kasabalar da yok değil. Her şey 1980'li yıllarda İtalya'da başlıyor. Fast food restoranların yaygınlaşmasına karşı çıkan bir grup, 'slow food' (yavaş yemek) hareketine hayat veriyor. Bu yavaşlatma hareketi, çığ gibi büyüyor ve 1999 yılında sakin şehirler (cittaslow) ortaya çıkıyor. Günümüzde 30 ülkede 252 üyeye yayılan cittaslow hareketi, ülkemizde de hızla büyüyor. Peki sakin şehir nedir? Türkiye'de cittaslow hareketine dahil olan ilk sakin şehir hangisidir? Son sakin şehir hangisidir? Tüm merak ettiklerinizi tek bir listede topladık. İşte Türkiye'nin en sakin şehirleri.. (Fotoğraf Kaynak: Flickr / ercboran)

İŞTE TÜRKİYE'NİN SAKİN ŞEHİRLERİ (CITTASLOW) LİSTESİ





CITTASLOW HAREKETİ NASIL BAŞLADI?
Kısaca tarihçesine bakacak olursak Cittaslow hareketi İtalya'da Toscana'da yer alan zamanın adeta durduğu şirin bir kasaba olan Greve İn Chianti'nin Belediye Başkanı Paolo Saturnini'nin ortaya attığı felsefe ve oluşturduğu vizyon doğrultusunda kimlik kazanıyor. Paolo Saturnini, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla kentlerin kendilerini yeniden değerlendirmelerini ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikrini İtalya'da ulusal boyuta taşımıştır. Onun bu düşüncesi, Bra Belediye Başkanı Francesco Guida, Orvieto Belediye Başkanı Stefano Cimicchi ve Positano Belediye Başkanı Domenico Marrone ile Slow Food Başkanı Carlo Petrini tarafından benimsenmiş ve cittaslow hareketi çığ gibi büyümüştür.

CITTASLOW (YAVAŞ ŞEHİR) NE DEMEK?
Cittaslow, İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşuyor. Türkçe'ye de 'yavaş şehir', 'sakin şehir' olarak geçti. Cittaslow felsefesini tüm detayları ile buradan okuyabilirsiniz. Ama kısaca özetlemek gerekirse, içinde kaybolduğumuz büyük şehirler, insanların sadece tüketim için yaşadıkları sahnelere dönüşmüştür. Popüler kültürün de baskısıyla oturup yarım saat kahve içmeye vakti olmayan bizlere, take-away, fast food kültürü dayatılmıştır. Hızlı yemek yemek, daha hızlı alışveriş yapmak, daha hızlı ulaşmak büyükşehirlerin temelini oluşturmuştur. Bu dayatmadan, hızlı yaşamdan sıkılıp keşfe çıkan modern zaman insanlarının sayısının artmasıyla paralel, işte tam da burada Cittaslow akımı ortaya çıkıyor. Cittaslow nedir sorusunun yanıtını 'yavaşlık ile anımsamanın, hız ile unutmanın gizli ilişkisine' bağlayan Milan Kundera'nın şu sözleri çok iyi açıklıyor.

Yavaşlığın düzeyi anının yoğunluğuyla doğru orantılıdır; hızın düzeyi unutmanın yoğunluğuyla doğru orantılıdır. Yavaşlık ile anımsama, hız ile unutma arasında gizli bir ilişki vardır. Bir şey anımsamak isteyen kimse yürüyüşünü yavaşlatır. Buna karşılık, az önce yaşadığı kötü bir olayı unutmaya çalışan insan elinde olmadan yürüyüşünü hızlandırır. -Milan Kundera

SALYANGOZ LOGOSU NEDİR?
cittaslow (sakin şehir) salyangoz logosu
Cittaslow Logosu
Gelelim Türkiye'de Cittaslow hareketinin nasıl başladığına.. Burada Seferihisar Belediye eski Başkanı Tunç Soyer'in (şimdi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı) büyük çabaları olduğu göz ardı edilemez. 2010 yılında hem Seferihisar'ı Cittaslow Birliğini'ne dahil etmiş salyangoz logosunu kullanmaya hak kazanmış, hem de ülkemizdeki diğer kasabaların önünü açmıştır. Kendisi ayrıca Cittaslow Uluslararası Başkan Yardımcısı ve Cittaslow Türkiye Koordinatörüdür. Şu an ülkemizde cittaslow kent sayısı 17'ye ulaşmış durumda. Bu sayının her geçen yıl daha da artacağını umarak gelelim ülkemizdeki sakin şehirleri tanımaya.. Kafanızı dinleyip, şehir stresinden uzaklaşıp, yöresel yemekler yiyebileceğiniz bir yerlere gitmek istiyorsanız, işte Türkiye'nin sakin şehirleri listesi burada..

1. CITTASLOW SEFERİHİSAR - İZMİR


İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Sığacık hafta sonu gezileri için ideal yerlerden
Fotoğraf Kaynak: Flickr / mandalinasenligi
Türkiye'nin ilk cittaslow şehri Seferihisar Ege'nin incisi İzmir'in güneyinde yer alıyor. Etrüsklüler veya İyonyalılar tarafından kurulduğu düşünülen Seferihisar'ın tarihi 3 bin yıl öncesine kadar gitmektedir. Evliye Çelebi'nin zeytin ve üzüm beldesi diye tanımladığı Seferihisar, günümüzde mandalina bahçeleri, enginar ve lavanta tarlalarıyla da dikkat çekiyor. Teos Antik Kenti, Sığacık Kalesi, Sığacık Pazarı, Gödence Köyü, lavanta tarlaları mutlaka gezilmesi gereken yerleri olarak özetleyebiliriz. Seferihisar ayrıca Sığacık Büyük Akkum Koyu, Ürkmez Akvaryum Koyu, Akarca Halk Plajı ve Ekmeksiz Plajı gibi mavi bayraklı plajlara sahip. Gelelim mutfağına. Seferihisar'da ne yenir? Seferihisar'da oklavadan sıyırma, tatlı tarhana, yuvalaça, ekmek dolması, mandalina tatlısı, enginar dolması, samsades tatlısı, nohutlu mantı, geleneksel armolanın tadına bakmadan dönmemenizi tavsiye ederiz. Seferihisar'a en az 1 gün ayırmanızı öneririz. İzmir ve çevresinde yaşayanlar için Seferihisar her hafta sonu yeni bir keşif imkanı sunabilir.

2. CITTASLOW AKYAKA - MUĞLA


Muğla Sakartepe Seyir Terası'ndan Akyaka ve Gökova Körfezi görülmeye değer.
Sakartepe Seyir Terası'ndan Akyaka ve Gökova Körfezi
Akyaka, Muğla'nın mavi yeşil güzelliklerinden sadece biri. 2010 yılında cittaslow şehirleri arasına katılmasıyla namına nam kattı diyebiliriz. Akyaka'ya Muğla yönünden geliyorsanız, 671 metre yüksekliğindeki Sakar Geçidi'nden inerken cenneti görmeye hazır olun. Bir yanda yeşilin tonlarıyla Gökova Ovası, diğer yanda mavinin tüm tonlarına ev sahipliği yapan Gökova Körfezi. Sakar geçidi, her zaman tedirgin edici olsa da manzara büyüleyici. Halikarnas Balıkçısı'nın şu sözleriyle manzaranın güzelliğini özetleyebiliriz:

Roma'yı gör de öl derler, Gökova'yı gör de yaşa. -Halikarnas Balıkçısı

Sakartepe'den aşağı iner inmez buz gibi sularıyla Azmak nehri etrafına sıralanmış begonvillerle sarmalanmış geleneksel ahşap, iki katlı, çevreye saygılı Akyaka evleri sizi karşılıyor. Akyaka'nın tarihi, M.Ö. Karia uygarlığına ait İdima kentine dek uzanıyor. Kısaca Akyaka'da gezilecek yerleri özetleyecek olursak, Azmak Nehri'nin soğuk sularına girin, Nail Çakırhan Evi'ni ziyaret edin, Amazon'da kano ile gezin, Sedir Adası'nın (Kleopatra Plajı) altın sarısı kumlarında denize girin ve kumsalda yürüyün, Sakartepe Seyir Terası'ndan gün batımını seyredin, Idyma Antik Kenti'ni ziyaret edin, Akyaka plajı, Çınar plajı, Akbük, Küfre, Değirmenbükü ve Boncuk koylarında denize girin. Akyaka'da su sporlarının da çok aktif olduğunu belirtelim. Kitesurf yapabilirsiniz. Ayrıca Gökova Körfezi'nde tekne turu yapıp, Akçapınar Tostçusu'na da uğramayı unutmayın. Akyaka'ya en az 2 gün ayırmanızı öneririz.

>> Muğla bölgesindeki geziler ve aktiviteler için tıklayın.

3. CITTASLOW GÖKÇEADA - ÇANAKKALE


Dünyanın ilk cittaslow unvanına sahip adası Gökçeada'nın sayısız plajlarından biri de Laz Koyu.
Gökçeada - Laz Koyu
Türkiye'nin en büyük adası olan ve en batı noktasında yer alan Gökçeada, 2011 yılı Haziran ayında Cittaslow unvanını alarak dünyanın ilk ve tek sakin adası olmuştur. 5 gölet, 1 Tuz gölü ve bir de şelaleye sahip olan Gökçeada, su zenginliği bakımından Ege'nin birinci, dünyanın dördüncü adasıdır. Gökçeada'da hayat adeta 80-90'larda durmuş diyebiliriz. Son yıllarda Rum ve Türk kültürünün ahenkle yorumlandığı köyleri, doğal yaşamı, organik tarım ürünleri ile ön plana çıkan Gökçeada- Türkiye'nin ilk Sualtı Milli Parkı'na sahip olmakla beraber Ege denizinde rüzgar sörfü sporu için en ideal yerlerden biridir. Adada Gizli Liman, Aydıncık Koyu, Güzelcekoy, Kapıkaya, Yıldızkoy, Mavi Koy, Laz Koyu ve Yuvalı gibi birbirinden güzel koy ve plajlarda denize girebilirsiniz.

Ayrıca Türkiye'nin en batısında yer alan Gizli Liman'da gün batımını izleyip, Yenibademli Höyüğü'nden gece yıldızları seyredebilirsiniz. Gökçeada'da mutlaka yapmanız gerekenleri kısaca özetleyecek olursak, gün batımında Yukarı Kaleköy'e gidin. 15 Ağustos'ta Tepeköy'de yapılan Meryem Ana Şenlikleri'ne katılın. Marmaros Şelalesi'ni ziyaret edin. Sakızlı muhallebi, efibadem, dibek kahvesi ve ciciryayı mutlaka tadın. Kuzu haşlama, kuzu kapama yiyin, adanın organik üretim sertifikalı bağlarından üretilen şaraplarını tadın. Adada dalış yapın. Gökçeada'ya en az 4 gün ayırmanızı öneririz.

>> Gökçeada ile ilgili daha detaylı bilgi için Gökçeada Gezi Rehberi yazımınızı okuyabilirsiniz.
>> Gökçeada'da Kamp Yapmak istiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.
>> Gökçeada'ya Nasıl Gidilir diye merak ediyorsanız bu yazımız faydalı olabilir.

4. CITTASLOW TARAKLI - SAKARYA


Sakarya'nın Taraklı ilçesi doğal güzellikleriyle kampçıların ilgisini çekiyor.
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Must.
Sakarya il merkezine 65 kilometre, Ankara'ya 270 kilometre, İstanbul'a 200 kilometre mesafede olan etrafı dağlarla çevrili dar bir vadide kurulmuş olan sakin şehir Taraklı, Osmanlı mimarisini yansıtan beyaz evleri ve konaklarıyla dikkat çekiyor. Eski adı 'Dablar' olan Taraklı'nın Hellenistik dönemdem 'Bytinia' adı verilen bölgede yer aldığı biliniyor. Taraklı'nın 1289 ile 1293 yılları arasında Osmanlı topraklarına dahil olduğu yönünde kaynaklar olmakla beraber Hisartepe'de bulunan M.Ö. 1000 ile M.Ö. 2000 yılları arasında inşa edildiği düşünülen iki su sarnıcı tarihinin ne kadar eskilere uzandığını göstermektedir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi'nde Taraklı ile ilgili "Kalesi viran bir biçimde olup, bağlı bahçeli, akarsulu, bir dere içinde 500 kadar hanlı, evli, tahta ve kiremit örtülü şirin bir kasabadır." demiştir. Taraklı'da Yusufbey mahallesindeki 5 asırlık çınar ağacını görün, Hacıyakup Paşalar köyündeki Bizans hamamını ziyaret edin, Karagöl Yaylası'nda yürüyün, Hark Kanyonu ve Mağarası ile Güngörmez Şelalesi görün, keşkek ve köpük helvası yiyin. Taraklı'ya en az 2 gün ayırmanızı ve ilçeye 28 kilometre mesafedeki bir diğer sakin şehrimiz Göynük'ü de rotanıza eklemenizi tavsiye ederiz.

5. CITTASLOW YENİPAZAR - AYDIN


Efeler Diyarı Aydın'ın yörük diyarı ilçesi Yenipazar, Türkiye'nin sakin şehirleri listesine dahil oldu.
Fotoğraf Kaynak: Youtube / Atakan Uslu
Efeler diyarı Aydın'a 40 kilometre mesafede yer alan yörükler diyarı Yenipazar'ın tarihi M.Ö. 2000'li yıllara Orthosia'ya dayanmaktadır. 17. yüzyıl sonunda Cihanoğulları adında bir aşiret beyi tarafından bugünkü yerinde yeni bir yerleşim kurulmuş. Bu yere kurulan pazar, bölge için önemli bir ticaret yeri olmuş ve kasabanın adı "Yenipazar" olmuştur. Büyük Menderes Havzası içinde yer alan Yenipazar, verimli tarım alanlarına sahiptir. Kurtuluş Savaşı'nın kahramanlarından Yörük Ali Efe'nin memleketi olan Yenipazar'da Yörük Ali adına yapılan müzeyi ziyaret etmeyi unutmayın. Aşağı Dip Gölü Tabiat Parkı, doğal güzellikleriyle ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Yenipazar'da yapılan geleneksel deve güreşlerini ve yörük şenliklerini de kaçırmamanızı öneririz. Yenipazar'da ne yenir diye sorarsanız öncelikle Yenipazar'a gelip de pide yememek olmaz. Ekmek dolması, et lelengisi, hurma (yuvarlama), karnabahar mücveri, keşkek, yavru kavurması da tadına bakmanız gereken lezzetlerden bazıları. Yenipazar'a en az bir gününüzü ayırmanızı ve sokaklarında yürümenizi öneririz.

6. CITTASLOW EĞİRDİR - ISPARTA


Isparta'nın sakin şehri Eğirdir
Fotoğraf Kaynak: Flickr / tetis cansun
Isparta'nın Eğirdir ilçesinin M.Ö. 560-547 tarihleri arasında Lidya'nın son hükümdarı Kroisos tarafından kurulduğu ve ilk adının 'Krozos' olduğu sanılmaktadır. Her mevsim büyüleyici bir atmosfere sahip olan Eğirdir Gölü'nün kıyılarına kurulmuş olan ilçeyi sadece Dağ Komando Okulu vesilesiyle biliyorsanız, çok şey kaybetmiş sayılırsınız. Eğirdirliler tarafından tapusu Atatürk'e verilen Can Adası, Kovada Gölü Milli Parkı, Yeşil Ada, elması, dünyada eşine az rastlanan Kasnak meşesi, Altınkum Plajı, Prostanna Antik Kenti ve Sığla Ormanları, sadece Eğirdir'de görülen Apollon Kelebeği ile hem tarihi hem de doğal güzelliklere sahip Eğirdir, mutlaka ziyaret etmeniz gereken sakin şehirlerden biri. Eğirdir'de elmadan yapılan farklı yemek ve tatlıları mutlaka denemelisiniz. Eğirdir'e en az 2 gün ayırmanızı tavsiye ederiz.

7. CITTASLOW HALFETİ - ŞANLIURFA


Şanlıurfa'nın sakin şehri Halfeti Savaşan Köyü muhteşem manzarasıyla büyülüyor.
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Yavuz Halıcı
Mezopotamya coğrafyasının mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan yavaş şehir Halfeti'nin 3/5 kısmı 2000 yılında Birecik Barajı'nın açılması ile sular altında kalmıştır. Hüzünlü hikayesiyle beraber sular altında kalan saklı bir cennete dönüşen Halfeti'de, Fırat Nehri üzerinde tekne ile gezerken su altında ve üstünde kalan tarihi seyrederken adeta zaman makinasında yolculuğa çıkıyorsunuz. Tarihi M.Ö. 2000'li yıllara kadar uzanan Halfeti'yi birçoğumuz su altında kalan minaresi ile en uğrak yerlerden biri olan Savaşan Köyü'nden hatırlıyor olabiliriz. Ama Halfeti sadece buradan ibaret değil. Halfeti'de mutlaka Fırat nehri üzerinde tekne turu yapın. Halfeti'de gezilecek yerler Rum Kale, Gürkuyu (Norhut) Kilisesi, Kanterma Mezrası Hanı'nı ziyaret edin. Sadece Fırat ve Dicle nehirlerinde yetişen Şabut Balığı'ndan yapılan Şabut Balığı Kebabı'nı, erik tavasını, kebat reçelini yemeden dönmeyin. Halfeti'ye en az 1 gün ayırmanızı tavsiye ederiz.

8. CITTASLOW PERŞEMBE - ORDU


Ordu'nun sakin şehri Perşembe'de Yason Burnu'nu mutlaka ziyaret edin.
Fotoğraf Kaynak: Facebook / İlhan Türkmen
Karadeniz kıyıları tarih boyunca birçok millete ev sahipliği yapmıştır. Ordu'ya 16 kilometre mesafedeki sakin şehir Perşembe, 1824 yılında Kozağzı Deresi'nin güneyinde yer alan, bugünkü meydan caminin ön tarafında bulunan iskelenin yapılışı ile başlamıştır. Perşembe'de sakinlik her yere yayılmış diyebiliriz. Yeşilin her tonunu gözlemleyebileceğiniz yavaş şehir Perşembe, doğal güzellikleri, fındığı ve balıkçılığıyla ünlü bir Karadeniz sahil kasabası. Perşembe'de gezilecek yerleri kısaca özetlemek gerekirse, Oçboynuzu (Kral) Yolu'nda yürüyün, tamamen ahşap olan Medreseönü Afırlı Camisi'ni ziyaret edin, Yason Burnu'na gidin, Hoynat Adası'nı görün. Hamsili pilav (içli tava), melocan (diken ucu) kavurması, mısır ekmeği, hamsi buğulama, mısırlı pancar sarması, pancar (karalahana) çorbası, sakarca kayganası, mısır çorbası, turşu kavurması, galdirik kavurmasının tadına bakmadan dönmeyin.

9. CITTASLOW MUDURNU - BOLU


Bolu'nun sakin şehri Mudurnu'da, Osmanlı mimarisini yansıtan evleri görülmeye değer.
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Yonca Evren
Bolu'nun sakin şehri Mudurnu, Bitinyalılar zamanından beri var olan, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış eski bir kasabadır. Günümüzde Mudurnu'nun adı tavukçuluk ile anılsa da aslında Mudurnu'nun sadece tavuğu değil, kızılcık çorbası, kalem sapı, cevizi, el sanatları, iğneleri ve çarşısı da meşhur. Mudurnu gezilecek yerleri kısaca özetleyecek olursak, Osmanlı mimarisini yansıtan Mudurnu Evleri'ni ziyaret edebilir, sokaklarında yürüyebilirsiniz. Yıldırım Beyazıt Cami, Kanuni Sultan Süleyman Cami, Saat Kulesi ve Yıldırım Beyazıt Hamamı önemli tarihi yapıları arasında yer almakla beraber yakınında yer alan sakin şehirler Göynük ve Taraklı'yı gezi programınıza dahil etmenizi ve Mudurnu'ya en az 2 gün ayırmanızı öneririz.

10. CITTASLOW ŞAVŞAT - ARTVİN



Artvin'in sakin şehri Şavşat Pınarlı Köyü mevkiinde kalan Suloban Balık Gölü'nü mutlaka görmeniz gerekir.
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Ergin Topcu
2015 yılında Cittaslow kriterlerini tamamlayarak Türkiye'nin sakin şehirleri listesine dahil olan bir diğer Karadeniz ilçesi Şavşat, doğallığıyla öne çıkıyor. Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan Artvin'in Şavşat ilçesi, Türkiye'nin 10. yavaş şehri unvanına sahip beldesidir. Yüksek dağlarla çevrili Şavşat, adını Gürcüce 'Karaorman', 'Siyah Yer' anlamına gelen bir kelimeden almıştır. Urartu, Kimer, Roma, Sasaniler'e ev sahipliği yapan Şavşat, Yavuz Sultan Selim döneminde Osmanlı yönetimine, Gürcistan'ın bir vilayeti olarak dahil olur. Tüm medeniyetlerden izler taşıyan Şavşat'ta 10 yüzyıldan kaldığı söylenen Cevizli köyü sınırlarındaki Tibet Kilisesi, Köprülü köyündeki Köprülü Kilise, Zor Mustafa Bey Camisi ve 950 rakımda kayalıklar üzerine inşa edilmiş Şavşat Kalesi (Satlel Kalesi) önemli kültürel miraslardandır. Coğrafi güzelliklerine gelirsek, Karagöl, Bocanat deresi üzerindeki Meydancık Taş Kemer Köprüsü, Tamara Odaları, Suatan Şelalesi, Sahara Yaylası, Arsiyan Yaylası ve Gölleri, Kocabey Kışlası ve Maden Köyü'nü görmenizi öneririz. Sahara Yaylası, Kocabey Kışlası ve Maden Köyü'nün kamp ve karavan turizmi için uygun olduğunu da belirtelim. Şavşat'ta ne yenir derseniz, alabalık yemeden ayrılmayın deriz. Birçok endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Şavşat'a en az 1 gün ayırmanızı tavsiye ederiz.

11. CITTASLOW UZUNDERE - ERZURUM


Erzurum'un sakin şehri Uzundere'deki Tortum Şelalesi'ni mutlaka görmelisiniz.
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Yavuz Tugcu
Türkiye'nin en yüksek şelalesi Tortum Şelalesi ve Tortum Gölü'ne sahip Uzundere (eski adıyla Azort), ülkemizin 11. Cittaslow kenti olarak listeye girmiştir. Erzurum il merkezine 84 km uzaklıkta olan Uzundere, Karadeniz Bölgesi iklimine sahiptir. Tarihi 3 bin yıl öncesine uzanan Uzundere, Öşk Manastırı, Engüzek Kalesi, Sapaca Kalesi, İnçer Camii gibi tarihi eserlere sahip olan Uzundere, birçok endemik bitki, memeli, kuş ve kelebek cinsinin de yuvasıdır. Uzundere, su sporları aktiviteleri için de uygundur. Tortum Gölü ve Tortum Çayı'nda yelken, rafting, kano gibi su sporlarını da yapabilirsiniz. Uzundere'den yaban hayatı ve kuş gözlemciliği yapmadan dönmemelisiniz. Uzundere'ye en az 1 gün ayırmanızı tavsiye ederiz.

12. CITTASLOW GÖYNÜK - BOLU


Bolu'nun sakin şehri Göynük, 700 yıllık Osmanlı yapılarına sahiptir.
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Mustafa Özkan
Batı Karadeniz'de yer alan yavaş şehir Göynük, Bolu'nun güneybatısında kalıyor. Yüksek tepeler arasında, akarsuların aktığı vadilerde, karşılıklı yamaçların eteklerine kurulmuş Göynük, tarihi dokusu bozulmamış ender Osmanlı kasabalarındandır. 1323'den sonra Osmanlı topraklarına dahil olan Göynük, 700 yıllık tarihi konut, işyeri, hamam, türbe gibi yapılara sahiptir. Ankara, İstanbul, Eskişehir, Bursa gibi metropollere yakınlığına rağmen Göynük sakinliğini koruyabilmiştir. 2017 yılında Cittaslow birliğine katılan Göynük, şeker fasulyesi, uğut marmelatı, tokalı örtüleri, tahta oyma eserleri ile dikkat çekiyor. Birçok doğal güzelliğe sahip Göynük'te, Şarlahan Şelalesi ve Kanyonu, Sünnet Gölü, Çubuk Gölü'nü ziyaret etmeyi unutmayın. Bölgedeki diğer yavaş şehirler Mudurnu ve Taraklı'yı da gezi programınıza dahil etmenizi ve Göynük'te en az 2 gün ayırmanızı öneririz.

13. CITTASLOW GERZE - SİNOP


Sinop'un sakin şehri Gerze
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Don Barrett
Türkiye'nin en mutlu ili Sinop'un, en mutlu ilçesi Gerze, 2017 yılında sakin şehirler arasındaki yerini aldı. Tarihi M.Ö. 1400'lü yıllara uzanan Gerze, masmavi koylara, uçsuz bucaksız yemyeşil bir bitki örtüsüne sahip. Gerze'de Derecuma Camii, Yakupağa Konağı, Yelken Tepe, Sorkun Şelalesi, Sökü Yaylası, Gerze Feneri (Türk mühendisleri tarafından yapılan ilk deniz feneri), Değirmenli Şelale gibi tarihi ve doğal güzellikleri görebilirsiniz. Oldukça farklı lezzetlere sahip Gerze'de ne yenir derseniz, Mamelika-Hoptiri (Kaşık Hamuru), tuzlu balık, nokul, zıbıdık, kazıyak, etli kulak hamuru, tirit (bandurma-ıslama), boranaşı, şipsi, sakarcık, koyun gözü, çakaduzu, keşkek, mısır pastası yemeden dönmeyin deriz. Gerze'ye en az 1 gün ayırmanızı öneririz.

14. CITTASLOW VİZE - KIRKLARELİ


Kırklareli'nin sakin ilçesi Vize'de hafta sonu gezileri için ideal.
Fotoğraf Kaynak: Flickr / mc kilicman
Trak Krallığı'ndan Osmanlı'ya yaptığı ev sahipliği ile geçmişte ünü büyük olan şimdilerin sakin, şirin ilçesi Vize, bir taraftan Kıyıköy'den Karadeniz'e, bir taraftan yemyeşil Istranca Dağları'na uzanıyor. İstanbul'a yaklaşık 140 kilometre mesafede olan Vize, sahili, ormanı, deresi, şelaleleri ve mağaralarıyla tam bir doğa harikası. Ayrıca Vize, Trakya'nın bilinen tek antik tiyatrosuna sahiptir. İlçe merkezine 47 kilometre mesafedeki Kıyıköy'de denize girebilir, Kızılağaç Köyü yakınlarında yer alan Cehennem Şelaleri'nde yürüyüş yapabilirsiniz. Cehennem Şelaleleri'ne özellikle ilkbaharda gitmenizi öneririz. Vize'de ne yenir derseniz, oğlak çevirme, kiremitte mantarlı alabalık, ısırgan otu çorbasını mutlaka tatmalısınız deriz.. Evinize dönerken Vize Peyniri ve ıhlamur çiçeği balı almayın da unutmayın. Vize, güzel bir hafta sonu kaçamağı için çok uygundur.

15. CITTASLOW YALVAÇ - ISPARTA


Isparta'nın sakin şehri Yalvaç'taki Pisidia Antiokheia Antik Kenti
Fotoğraf Kaynak: Flickr / mike
Isparta'nın ikinci cittaslow belgeli yeri Yalvaç'tır. Isparta'nın kuzey doğusunda yer alan Yalvaç'ın medeniyet tarihi M.Ö. 6000'li yıllara kadar uzanmaktadır. Ayrıca Yalvaç'ta 8 milyon yıl öncesine ait at, fil, gergedan fosilleri bulunmuştur. Anadolu'nun bir zamanlar belki de en işlek konuma sahip Yalvaç, nice gezgine ev sahipliği yapmış. Yalvaç'ta unutulmaya yüz tutan dericilik, keçecilik, halıcılık, demircilik gibi el sanatları hala yaşatılmaktadır. Pisidia Antiokheia Antik Kenti ve Men Tapınağı Yalvaç'ın en çok ilgi gören tarihi yerlerindendir. Yalvaç'ta mutlaka gidip çay içmeniz gereken yerlerden biri Çınaraltı'dır. 8 asırlık çınar ve çevresinde toplanmış kahvehaneler de sohbet eksik olmaz. Yalvaç'ta pazartesi günleri kurulan pazara da uğramanızı öneririz. Eğirdir Gölü'nün Yalvaç sınırları içinde kalan kuzey yarısı, Hoyran Gölü olarak adlandırılır. Burada konaklama, kamp alanları ve plaj mevcuttur. Yalvaç'tan sonra Eğirdir'e de uğrayabilirsiniz. Bu yüzden buraya gelecekseniz en az 2 gün ayırmanızı öneririz.

16. CITTASLOW KÖYCEĞİZ - MUĞLA


Muğla'nın sekin şehri Köyceğiz 2019 yılında Cittaslow listesine girdi.
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Deniz Erinsel Önder
Türkiye'deki sakin şehirler listesine 2019 yılında dahil olan Köyceğiz, adını yakınında yer alan Köyceğiz Gölü'nden almakla beraber, Rize'den sonra en çok yağış alan yerdir. Kış mevsiminde yağmurun haftalarca sürdüğü olmaktadır. Köyceğiz'in tarihi M.Ö. 3400'e kadar uzanmaktadır. Sırasıyla Karyalılar, İskitler, Asurlular, İyonyalılar, Dorlar, Akalar, Persler, Helenler, Seleykoslar, Romalılar, Selçuklular, Menteşeoğulları ve Osmanlılar'a ev sahipliği yapan Köyceğiz, adeta medeniyetlerin kesiştiği yer olmuştur. Köyceğiz'de gezilmesi gereken yerlerin başında tabi ki ilçeye adını veren 53 kilometrekarelik bir alanı kaplayan Köyceğiz Gölü gelir. Dünya'daki 7 ayaklı gölden (denize açılan göl) biri olan Köyceğiz, birçok tatlı su balığına özellikle de nesli tükenmekte olan Nil Kaplumbağaları'na ev sahipliği yapmaktadır.

Köyceğiz'den tekneye binip gölde turladıktan sonra Dalyan su kanallarını geçip, gölün denizle buluştuğu caretta carettaların yumurtlama alanı İztuzu Plajı'na gidebilirsiniz. Dalyan'da mavi yengeç yemeyi ihmal etmeyin pişman olursunuz. Ayrıca Kaunos Antik Kenti'ne de tekne ile gidebiliyorsunuz. Cilt hastalıklarına iyi gelen Sultaniye Kaplıcaları, şifa bulmak ve dinlenmek için iyidir. Yazın serinlemek için ise Yuvarlakçay'a mutlaka uğramalısınız. Yuvarlakçay'ın serin sularına girmek herkesin harcı olmasa da çay etrafında kurulu tesislerde güzel bir kahvaltı yapabilir, alabalık yiyebilirsiniz. Son olarak manzarasıyla sizi alıp uzak diyarlara götürecek Ekincik Koyu'nda güneşi batırın. Köyceğiz coğrafi yapısı, tarihi ve doğal güzellikleriyle öyle bir günde gezip tadını çıkarabileceğiniz bir yer değil. Sadece bir gününüzü tekne turuna ayırmanızı, en az 3 günlüğüne Köyceğiz-Dalyan bölgesine gelmenizi öneririz.

17. CITTASLOW AHLAT - BİTLİS


Bitlis'in sakin şehri Ahlat, 2019 yılında Cittaslow listesine girdi.
Fotoğraf Kaynak: Flickr / Cittaslow International
Türkiye'deki en son sakin şehir Ahlat'tır. Bitlis il merkezine 60 kilometre mesafede bulunan Ahlat, Van Gölü kıyısında yer almaktadır. Sırasıyla Urartu, Bizans, Abbasi, Selçuklu, Osmanlı egemenliğine giren Ahlat, tarihi güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. Selçuklu Mezarlığı, Ahlat Müzesi, Emir Bayındır Kümbeti ve Camii, Emir Bayındır Köprüsü, Çifte Kümbet, Usta Şagirt Kümbeti, Abdurrahman Gazi Türbesi, Ahlat Sahil Kalesi, tarihi ve kültürel gezileri sevenlerin uğraması gereken yerlerin başında geliyor. Nemrut Krater Gölü ve Nazik Gölü de mutlaka görmeniz gereken doğal güzelliklerdendir. Ahlat'ta ne yenir diye merak ediyorsanız tavuk göğsü ve buğdaydan yapılan harse, bu yörenin lezzetlerinin başında geliyor. Yemeden dönmeyin. Ahlat'a en az 2 gün ayırmanızı öneririz.

Ey tez canlı, aceleci, ham kişi! Bir dama bile basamak basamak merdivenle çıkılır. tencereyi ocakta yavaş yavaş ustaca kaynatmak gerekir. Delice kaynayan tencerenin pişirdiği yemekten hayır gelmez. -Mevlana

SONUÇ

Türkiye'de Cittaslow macerası 2009 yılında Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile başladı. 2010 yılının başında Seferihisar'a 'Salyangoz Logosu'nu hak ettiği bildirildi. 10 yılda 17 beldemiz, sakin şehir unvanına hak kazandı. Bu sayının önümüzdeki yıllarda hızla artacağına hiç şüphemiz yok. Çünkü ülkemizin dört bir yanında Cittaslow kriterlerine uyum sağlayabilecek belde yer alıyor. Tabi mevcut sakin şehirlerimizin de belirlenmiş 72 kriteri özenle korumalarını umuyoruz. Yenileri eklendikçe listemizi güncelleyeceğiz. Mevlana'nın yukarıda paylaştığımız sözü, cittaslow felsefesini çok güzel özetliyor. Biz de diyoruz ki yavaş yaşayın, yavaş yiyin, sağlıklı kalın, uzun ömürlü olun, bol bol gezin:)

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yurtiçi

25 yorum:

  1. Ülkemizdeki sakin şehirlerin derlendiği güzel bi yazı olmuş. Daha önce Eğirdir, Akyaka, Köyceğiz, Seferihisar, uzundere, taraklı, Göynük, vize, Halfeti’yi gezip görme imkanım oldu. citaslow hareketinin beldelerimizdeki kültür, sosyal yaşam ve coğrafyanın korunması adına önemli buluyorum. Umarım ülkemizdeki yavaş şehir sayısı daha da artar. Bize de buraları gezip görmek, insanlarını tanımak kalır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazımızı beğenmenize sevindik. Dünya var olduğundan beri keşfetmeye çalışıyoruz ve bu keşfetme duygusu hiçbir zaman bitmeyecek.. Umarız diğer sakin şehirleri de görme imkanınız olur. Keşfetmeye devam:)

      Sil
  2. Eylül sonunda Artvin’e gitmeyi planlıyorum. Biraz istanbul’un stresinden uzaklaşmak istiyorum. Şavşat’a da gideceğim. sizce Artvin şavşat bu mevsimde nasıldır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harika bir dinlenme ve yenilenme seansı sizi bekliyor diyebiliriz. İstanbul'un tüm stresini unutacağınıza şüphemiz yok. Artvin ve Şavşat için harika bir mevsim. İlkbaharda yemyeşil olan coğrafyada şimdi sonbaharın tüm renklerini görebilirsiniz. Biraz kalın kıyafetler, yağmurluk götürmeyi unutmayın. Artvin ve Şavşat keşiflerinizi dönüşte bizlerle de paylaşırsanız seviniriz:) İyi keşifler..

      Sil
  3. Bizim favorimiz tabi ki Seferihisar. Eğer İzmir'de yaşamıyor ve Seferihisar'a gelecekseniz, çok kalabalık oluyor ama yine de hafta sonu gelmenizi öneririz. Sığacık pazarını mutlaka gezin. Pazardan kahvaltılık börek, poğaça alın. Keşkek yiyin. Ekmeksiz, Akarca plajlarına gidin. Lavanta tarlalarını gezin. Hatta Seferihisar Lavanta Şenliği'ne denk getirebilirseniz gezinizi çok iyi olur. Akşamda balık rakı yapmadan dönmeyin deriz herkese iyi gezmeler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz ve katkınız için teşekkürler. Seferihisar'a gidecekler için güzel tavsiyeler vermişsiniz. Bizim en çok 'keşkek yiyin' bölümü dikkatimizi çekti:) Demek ki siz de bizim gibi keşkek seversiniz.

      Sil
  4. ulkemizin her kösesi cennet adeta umarim bu coğrafyayi talan etmeden cocuklarimiza da gezebilecekleri dogal guzellikler birakiriz. yavas sehir sayisinin daha da artmasi cok onemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat Bey, kesinlikle Türkiye'deki Cittaslow şehir, belde sayısı artmalı ve artacak da. Bu sosyo-kültürel yapının ve coğrafyanın korunması için çok önemli. Tabi sadece uluslararası bir sertifikadan medet ummamak da gerekiyor. Burada hepimize çok büyük görevler düşüyor.

      Sil
  5. Çok güzel ve yararlı bir bilgi kaynağı olmuş ben yarısına gittim bu ilçelerin il olarak artvin hariç hepsine gittim ama çok verimli bir gezi yapamadım umarım tekrar gidebilir daha detaylı gezilerde bulunabilirim çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize mutlu olduk. Bu yerlerin çoğunu ziyaret edebildiyseniz şanslı kişilerdensiniz. Umarız tez zamanda Artvin'e de gitme fırsatını yakalarsınız.

      Sil
  6. ooo sen eski blogcuymuşsun ama yaa. bizim çevreye hoşgeldiin :) akyaka çok çok severiiiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin kadar eski olmasak da blogları ve blog yazmayı severiz:)

      Sil
  7. İnşallah kriterleri korurlar. Ülkemiz ne kadar güzel değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten marifet bu listeye dahil olmak değil. Marifet bu listeye dahil olduktan sonra hızlı şekilde şehirlerimizi çevreleyen betonlaşmaya ve popüler kültüre direnebilmek, mevcut sosyal hayatı ve kültürü koruyabilmekte. Zaten ülkemiz bir cennet. bize düşen tek görev onu korumak.

      Sil
  8. Köyçeğiz gerçekten de çok güzel. Diğer şehirlerde de gezmek istediğim o kadar çok yer var ki:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ülkemizin her yeri cennet. Bazen bir patika yoldan içeri giriyorsunuz, karşınıza bir cennet çıkıyor. Türkiye'yi gezmeye ve keşfetmeye ömür yetmez:) Keşiflerinizi bol olsun.

      Sil
  9. Bir daha Sinop'a gittiğinizde programa mutlaka Gerze'yi de eklemenizi öneririz.

    YanıtlaSil
  10. Şimdi Cittaslow şehirlerde geçim nasıl oluyor. Diyelim ki ben büyükşehirden sıkıldım ve Cittaslow birine yerleşmek istiyorum. Küçük yerleşim yeri ve yabancı birisi nasıl iş bulabilir ki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Küçük sakin bir kasabaya yerleşmek tüm büyükşehir yaşayanlarının hayali.. Çok tanıdığımız var bu şekilde İstanbul'un telaşından sıkılıp da köye kasabaya yerleşen. Oralarda iş nasıl bulunur çok fikir veremeyebiliriz ama gideceğiniz yeri iyi analiz edip, büyükşehirde edindiğiniz tecrübelerinizi birleştirmenizi tavsiye ederiz.

      Sil
  11. ya çok hoşuma gitti yazı. aşırı beğendim. şu an en ihtiyacım olan şey sakin bir yerde tatil yapmak zamanı önemsemeden.. ama imkansız şu an için. harika bir liste ve fotoğraflar :))
    deep in yazısından görüp geldim takibe aldım sizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz. Aslında sakinlik şu zamanda en çok özlediğimiz şeylerden.. Ve çok şanslıyız hala ülkemizde sakin, huzurlu çok fazla yer var.

      Sil
  12. Bu konu hakkında hiç bir bilgim yoktu sizden öğrendim çok keyifli bir yazı olmuş.Ayrıca ülkemizde ne kadar güzel yerler varmış ya:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindik. Ülkemizin dört bir yanında harika yerler var. Sadece bizim onları keşfetmemizi bekliyorlar:) Bu yorum sayesinde biz de sizin blogunuzu keşfetmiş olduk. İyi bloglamalar..

      Sil


Yorumlarınızda Türkçe yazım kurallarına uymanızı ve yaptığınız yorumun, yazımızla alakalı olmasına özen göstermenizi rica ederiz. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız. Yazdığınız yoruma gelen cevaptan haberdar olmak için yorum kutusunun sağ altındaki Beni bilgilendir yazısına tıklayın.

Gezegeni Keşfet

Gezmeyi, yazmayı, yemeyi, içmeyi, fotoğraf çekmeyi ve bunları paylaşmayı çok seviyoruz. Gelin birlikte gezegeni keşfedelim.