Gemi İle Yunan Adaları Turu: Patmos (1. Gün)

Patmos Adası gezi rehberi
Patmos Adası'nın manastırdan panoramik görünümü

Celestyal Cruise ile 4 gün süren Yunan adaları turumuzun ilk durağı Patmos Adası oldu. Saat 13.00 itibariyle gemimiz Kuşadası Limanı'ndan ayrıldı. Yaklaşık 3 saatlik keyifli bir yolculuğun ardından Patmos'a vardık. Bu 3 saatin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz. Çünkü gemiyi keşfetmeye çalışırken bir anda Patmos'a geliyorsunuz. Kruvaziyer gemiler Patmos limanına yanaşamadığı için açıkta demirliyorlar, buradan 80-90 kişilik teknelerle Patmos'a taşınıyorsunuz. Patmos henüz bizler tarafından çok popüler bir ada olmasa da Hıristiyanlar için kutsal bir ada. 3 bin civarında nüfusu bulunan ada, bir dönem adeta ceza kolonisi olarak kullanılmış. Adaya su bile Pire'den geliyor. Adanın geçim kaynağı turizm ancak gemiyle binden fazla turist gelmesine rağmen esnaf oldukça rahat.

MANASTIRA ÇIKIP PATMOS'U TEPEDEN SEYREDİN

Adanın Hıristiyanlar için kutsal olması hikayesine gelirsek; Roma İmparatoru Domitianus, MS 95'te Aziz Yuhanna'yı inançlarından dolayı Patmos'a sürgün ediyor. Bir mağarada iki yıl yaşayan Yuhanna, burada sesler duymaya başlar. Çatlaklardan gelen seslerin Tanrı'nın sesi olduğuna inanan Yuhanna, bunları kaleme alır ve İncil'deki "Apokalips" bölümü böylece oluşur. Bundan yaklaşık bin yıl sonra Bizans İmparatoru 1. Komnenos, Yuhanna anısına bir manatır yaptırır. Böylece adada yaşam hareketlenir. Patmos zamanla Hıristiyanlık'ın yedi hac yerinden birisi haline gelir. Öyleki Selçuk'taki Meryem Ana evinden sonra Hıristiyanlar için en önemli ziyaret yeri durumunda. 2006 yılında Patmos'u tepeden seyreden manastır UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alındı. Anlayacağınız Patmos'a geliyorsanız, ilk ziyaret etmeniz gereken yer burası.


Patmos'ta gezmek için gemiden turlar alabilirsiniz. Ancak biz genel olarak hiçbir adada tur almamayı tercih ettik. Turlar iki kişi 60-80 Euro civarında değişiyor. Tur almayınca çok da bir şey kaybetmezsiniz. Patmos'ta limana yanaşınca sizi manastıra götürmek için taksiciler yanınıza geliyor zaten. İster taksiyle (20 Euro civarı) ister otobüsle (1.5 Euro) birkaç dakika içinde Yuhanna'nın yaşadığı Apokalips'e (Kutsal Mağara) varıyorsunuz. Giriş ücreti 2 Euro. İçeride vahiy kitabının yazılmış olduğu kaya ve Yuhanna'nın duyduğu sesin geldiği kaya yarığı görülebiliyor. Ardından manastıra geçmek için taşlı dar bir yoldan hafifçe tırmanıyorsunuz. Sanki başka bir zamanda yaşıyormuş hissine kapılıyorsunuz. Yol boyunca hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Adanın en yeşil bölgesi manastır ve çevresi olsa gerek. Ayrıca manastırdan tüm Patmos'u panoramik olarak izleyebilirsiniz. Bir yanda geldiğimiz gemi bir yanda Patmos. Harika. Manastıra giriş ücreti ise 6 Euro.

Patmos Adası gezilecek yerler
Patmos, şirin, mütevazı bir ada. Adada adeta zaman durmuş.
Manastırın ardından Patmos merkeze geçtik. Patmos merkezi oldukça ufak. Beyaz evlerle çevrili dar sokaklarda dolaşmak ayrı bir keyif. Patmos'ta ilk dikkatimizi çeken dükkanların ahşap tabelaları oldu. Her biri harika. Keşke biz de led tabelalardan kurtarabilsek turistik beldelerimizi. Patmos'ta mutlaka bir kafeye oturup kahve veya frappe içmelisiniz. İkincisi Patmos'ta hediyelik eşya ve zeytin ürünleri satışı oldukça fazla. Gezdiğimiz adalar arasında hediyelik eşyalar en uygun Patmos'taydı. Alışverişinizi sona saklamayıp buradan alabilirsiniz. Aşağı yukarı her adada aynı ürünler var. Patmos'ta mutlaka yapmanız gereken bir şey daha var. Hemen sahilden denize baktığınızda solda bir plaj var. Zaten orada denize girenleri göreceksiniz. Mutlaka denize girin.

Patmos Adası'nda gün batımı
Gün batımı ile birlikte Patmos'a veda ettik.
Gemi saat 21.00'de Patmos'tan ayrılacağı için 20.00'ye doğru tekrar tekneye binmek için limana geldik. Birçok yolcu döndüğü için çok fazla sıra beklemeden tekneye bindik. Günbatımıyla beraber Patmos'a veda ettik. İçimiz biraz burkulmadı değil. Tüm adaları gezdikten sonra farkına vardık ki Santorini'nin romantizmine, Mikanos'un gece hayatına, Rodos'un tarihi dokusuna rağmen bu turdaki favori adamız Patmos oldu. Kesinlikle bir kez daha gitmek isteriz. Gemiye varır varmaz Aegean Restoran'da akşam yemeğimizi yedik ve akşam düzenlenen eğlenceye katıldık. 1. günümüz böyle sona erdi. Turumuzun devamını okumak için aşağıdan RODOS bölümüne tıklayınız.


Tur hakkındaki genel yazımızı okumak için BURAYA tıklayınız.
1. Gün: PATMOS
2. Gün: RODOS
3. Gün: GİRİT ve SANTORİNİ
4. Gün: ATİNA ve MİKONOS

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Yurtdışı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder


Yorumlarınızda Türkçe yazım kurallarına uymanızı ve yaptığınız yorumun, yazımızla alakalı olmasına özen göstermenizi rica ederiz. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanınız. Yazdığınız yoruma gelen cevaptan haberdar olmak için yorum kutusunun sağ altındaki Beni bilgilendir yazısına tıklayın.

Gezegeni Keşfet

Gezmeyi, yazmayı, yemeyi, içmeyi, fotoğraf çekmeyi ve bunları paylaşmayı çok seviyoruz. Gelin birlikte gezegeni keşfedelim.